Acne kan doormiddel van verschillende therapieën worden behandeld. Met de juiste therapieën wordt acne zichtbaar verminderd en op zowel lange als korte termijn in standgehouden waarna de huidconditie wordt verbeterd en littekens worden voorkomen.

Inklapbare content

Wat is acne

Acne is een veel voorkomend huidprobleem en ontstaat door verstopping van de talgklieren waardoor dode huidcellen en bacteriën zich ophopen wat zich uit in mee-eters, pustels, ontstekingen, cysten en gerstenkorrels. Mogelijk oorzaken die acne veroorzaken zijn een overmatige talgproductie, opstapeling van dode huidcellen, bacteriën, en hormonale veranderingen. Acne kan op elke leeftijd voorkomen hoewel het het meest voorkomt in de puberteit. Dit komt doordat hormonale veranderingen tijdens de puberteit de talgklieren activeren, wat vaak leidt dat een verhoogde talgproductie. Acnetherapie kan op verschillende manieren worden behandelend, afhankelijk van de ernst van acne, oorzaak van acne, huidtype en leeftijd. Acne komt vaak voor in het gezicht, maar ook op de rug, borst en schouders voorkomen.

Manuele dieptereiniging

Een manuele behandeling is een behandeling waarbij de huid grondig wordt gereinigd om onzuiverheden, zoals mee-eters, pustels en ontstekingen te verwijderen. Deze reiniging gebeurt handmatig en helpt om de huid schoon en helder te maken. Na het verwijderen van de onzuiverheden wordt een kalmerend masker opgebracht om de huid te verzachten en roodheid te verminderen. De behandeling wordt afgesloten met een herstellende crème en zonnenbrandcreme van factor 30-50. Manuele behandelingen worden voornamelijk op jonge leeftijd uitgevoerd, omdat de jonge huid deze behandeling goed kan verdragen. Ook voorkomt het littekens op latere leeftijd. De behandeling heeft geen herstel en kan daarom altijd worden in gezet om de huidconditie te verbeteren. Gedurende de zwangerschap is de manuele dieptereiniging ook een geschikte behandeling om de huid grondig te reinigen vanwege de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de zwangerschap.

Medische peeling behandeling

Een medische peeling is zeer geschikt voor de behandeling voor acne. Bij een medische peeling worden chemische oplossingen zoals salicylzuur, glycolzuur of amandelzuur aangebracht op de huid. Salicylzuur is een effectief ingrediënt geschikt voor acne huidtypes. Deze zuren helpen om de bovenste lagen van de huid te exfoliëren waardoor dode huidcellen en onzuiverheden worden verwijdert. Dit proces opent verstopte poriën, vermindert ontstekingen en stimuleert de vernieuwing van huidcellen.

Na de behandeling

Direct na de manuele behandeling is de huid nog een beetje rood en kunnen de plekjes die zijn uitgeknepen opzwellen, dit zal gedurende de dag verdwijnen. Wanneer het gaat om acne ontstekingen kan er een klein korstje ontstaan wat na een paar dagen weer hersteld.
De huidreacties van de peeling zijn verschillend afhankelijk van de intensiteit en diepte van de peeling. Direct na de behandeling is de huid rood en kan het licht gaan opzwellen. De huid kan tevens licht warm en strak aanvoelen. Het genezingsproces gaat gepaard met schilfering, dit duurt 6 tot 8 dagen en bij gevoelige huidtypes kan het 8 tot 10 dagen duren. Het is belangrijk dat na de behandeling een medische herstelcrème wordt gebruikt gedurende de herstelperiode

Het aantal benodigde behandelingen

Het aantal benodigde behandelingen hangt af van de ernst van acne, het type peeling en hoe de huid reageert. Voor medische peelings wordt een kuur van 3 tot 6 behandelingen in kuurverband aangeraden voor een optimaal resultaat, met een behandelinterval om de 2 tot 4 weken. Voor langdurig resultaat kan de medische peeling onderhouden worden, dit wordt afgestemd aan de hand van de huidbehoefte en advies van de huidtherapeut. Manuele behandelingen worden met regelmaat onderhouden 1x per maand om de kans op nieuwe ontstekingen te voorkomen.

Nazorg

– Krab of trek niet aan de velletjes, dit kan anders namelijk voor littekens zorgen.
– Na de behandeling mag je geen gebruik maken van producten waar zuren in verwerkt zitten zoals salicylzuur, glycolzuur en retinol.
– Het gebruik van een herstelcrème gedurende het herstelproces. Dit bevordert het herstel, kalmeert en hydrateert de huid. De huidtherapeut adviseert welke herstelcrème het beste is voor uw huid.
– Vermijd de directe zon en de zonnebank gedurende het gehele behandelproces
– Bescherm uw huid goed met een SPF van minimaal factor 30.
– Vermijdt tot 48 uur na de behandeling intensief sporten, hittebronnen zoals saune, heet water of hete douches
– Geen behandeling aan het gezicht zoals peelings, exfolianten, laser of scrubben voor minimaal 2 weken
– Vermijd voor minimaal 24 uur het gebruik van zeep in het behandelde gebied
– Let op uw Hygiëne, verschoon uw kussensloop op de dag van de behandeling